09128842523

آشنایی با انواع ایربگ خودرو

  • 1400/09/07 - 11:22
  • تعداد بازدید: 1257
  • زمان مطالعه : 12 دقیقه

آشنایی با انواع ایربگ خودرو

اخیرا شرکت‌ های مختلف سعی کرده ‌اند با افزایش تعداد کیسه‌ های هوا و همچنین یافتن محلی مناسب برای آن ها، امنیت محصولات تولیدی خود را افزایش دهند. انواع ایربگ ها مختلف هستند و هر کدام در محل خاصی قرار می‌ گیرند و عملکرد آن‌ ها شبیه به یکدیگر است، از جدیدترین انواع کیسه هوا می‌توان به ایربگ قرار گرفته شده درون کمربند ایمنی و سانروف اشاره کرد.

آشنایی با انواع ایربگ خودرو

اولین ایربگ در سال ۱۹۶۸ به وسیله مهندس آلن برید طراحی شد و اولین سیستم ایربگ الکترومکانیکی در صنعت خودرو لقب گرفت. هدف از توسعه کیسه هوا، کاهش سرعت برخورد سرنشینان با جسم مقابل خود در کسری از ثانیه است.

ایربگ ماشین چیست

در این قسمت از مقاله انواع ایربگ، می خواهیم به جزئیات بیشتری در رابطه با کیسه هوای خودرو بپردازیم. بد نیست این نکته را بدانید که نواحی حساس بدن با کمک این دسته از ایربگ ها کمتر تکان می خورند. با به وجود آمدن چنین نتیجه ای این فرآیند ممکن است پیش آید تا تحت فشار زیاد سانحه، آسیب جدی نبینند. استفاده از کیسه هوا یا ایربگ خودرو به اندازه ای مفید واقع می شود که این احتمال را به همراه دارد که فوت یا آسیب جدی به سرنشینان در ماشین های مجهز کمتر شود. بدین صورت که آسیب های جدی در ماشین هایی که به تجهیزات پیشرفته مجهز هستند تا حدود 0.6 نسبت به خودروهایی که فاقد Air Bag هستند، کمتر است. هدف اصلی که می توان برای این امکان امنیتی در نظر گرفت، این است که دارای حفاظت از سر و گردن افراد است.
نکته: توجه ای که در این قسمت از مقاله باید مورد دقت قرار دهید، این است که بدن افراد با وجود کمربند ایمنی، ممکن است هنگام تصادف تحت فشار و تکان کمتری قرار بگیرد. به طوری که کیسه هوا این کمک را می رساند که سر و گردن شما به وقت باز شدن کیسه هوا، ثابت بماند. در صورت چنین امری، بهتر است به تعویض ایربگ خودرو در مدت زمان های لازم توجه نمایید.

احساس سرنشین در زمان باز شدن کیسه هوا

در زمان باز شدن کیسه هوای ماشین، تجربه لذت بخشی برای سرنشین نیست. البته ناگفته نماند که این کیسه های پلمیری در حال تکامل هستند و به مرور زمان بی عیب می شوند. نخستین اتفاقی که بعد از باز شدن ایربگ رخ می دهد، سوت کشیدن گوش ها است، به دلیل آن که ضربه ناشی از باز شدن این سیستم خیلی زیاد است. به محض پر شدن کیسه هوا و خروج آن از محفظه نگهداری، حسی شبیه مشت خوردن به شما احساس می کنید.

سیستم ایربگ از چند قطعه تشکیل شده است

کیسه ایربگ

سیستم ایربگ به وسیله پارچه نایلونی (کیسه پلیمری) نازک تولید ‌می شود. این کیسه در بخش ‌های مختلف کابین خودرو مانند فرمان و یا داشبورد قرار دارد. برخی از محصولات از کیسه هوا در بخش ‌های دیگری مانند درب‌ ها و یا حتی کمربند ایمنی بهره می‌ برند، و در مواقع تصادف این کیسه‌ ها به سرعت توسط گاز پر می‌ شوند.

سنسور ایربگ

سنسور قطعه ای است که در مواقع تصادف به کیسه هوا دستور می ‌دهد که باد شود. زمانی که خودرو با یک مانع مانند دیوار با سرعتی برابر با ۱۶ تا ۲۴ کیلومتر بر ساعت برخورد کند، یک سوئیچ مکانیکی بر اثر تغییر جرم ارتباط برقی را قطع می ‌کند. این تغییر جرم باعث تشخیص تصادف می ‌شود. سنسورها این اطلاعات را به وسیله یک شتاب‌ سنج که بر روی یک تراشه کوچک قرار گرفته است، دریافت می ‌کنند.

گاز و چاشنی ایربگ

در هنگام دریافت اطلاعات مربوط به تصادف، سیستم به کیسه هوا دستور باز شدن می ‌دهد. گاز نیتروژن و نیترات پتاسیم در هنگام واکنش شیمیایی میان سدیم آزید تولید می شود. به وسیله انفجارهایی با حرارت بالا، ایربگ در کسری از ثانیه به وسیله گاز نیتروژن پر و باد می ‌شود. یکی از چالش‌ های اصلی این سیستم، واکنش شیمیایی مناسب برای گاز درون کیسه بود. طراح اولیه این سیستم استفاده از هوای فشرده را پیشنهاد کرد که البته عملکرد مناسبی نداشت. علاوه بر گاز درون کیسه، جنس آن نیز از اهمیتی بالایی برخوردار است. جنس کیسه هوا باید به گونه ‌ای باشد که در حرارت و فشار بالا مقاومت مناسبی داشته باشد.

کیسه هوا با سرعت ۳۲۲ کیلومتر بر ساعت پر می ‌شود. همین علت در زمانی کمتر از پلک زدن ایربگ پر از گاز نیتروژن می ‌شود. پس از برخورد سرنشینان با کیسه هوا، گاز درون آن توسط حفره‌ های ریزی که درون کیسه تعبیه شده، خارج می‌ شود تا افراد قادر به حرکت باشند. البته گاز درون کیسه هوا خطرناک نیست. فرآیند باز شدن کیسه هوا در کسری از ثانیه صورت می‌ پذیرد، در صورتی که مهندسان بتوانند مدت زمان آن را کاهش دهند امکان کاهش صدمه به افراد بیشتر می‌ شود. در برخی خودروها سوییچی درون کابین قرار گرفته که توسط آن سرنشین جلویی می‌ تواند کیسه هوا را غیرفعال کند. سنسور مورد استفاده در سیستم کیسه‌ هوا قادر به تشخیص سرعت برای باز شدن است، بسیاری از افراد آن را در سطح شهر غیرفعال می ‌کنند تا در تصادف‌ های کوچک این سیستم عمل نکند. یکی از موارد جالب در رابطه با ایربگ، حضور سنسورهای مختلف برای تشخیص وزن افراد، شدت تصادف و موقعیت صندلی جهت عملکرد مناسب‌ تر است. کیسه‌ های هوا در محل‌ های مختلف کابین قرار می‌ گیرند تا بتوانند امنیت سرنشینان را افزایش دهند. هریک از ایربگ ‌ها وظیفه مخصوص به خود را دارند و برای محافظت از بخش ‌های مختلف بدن طراحی شده‌ اند. در ادامه مقاله با انواع ایربگ آشنا خواهیم شد.

انواع ایربگ

در ادامه مقاله “ایربگ خودرو” شما را دعوت به خواندن انواع کیسه هوا می کنیم تا اطلاعات جامعی از این وسیله به دست آورید:

ایربگ جلو

این نوع کیسه هوا از مهم ترین و قدیمی ترین نوع ایربگ ها است، در اکثر تصادفاتی که از قسمت جلو خودرو است اهمیت زیادی دارد. این کیسه هوا برای مراقبت از راننده و سرنشین جلو طراحی شده است تا در زمان تصادف، سرنشینانی که به طرف جلو پرتاب می شوند از  راننده و سرنشینان جلو مراقبت کند تا به شیشه و داشبورد اصابت نکنند. محل تعبیه این نوع از ایربگ داخل غربیلک فرمان و داشبورد قرار دارد.

ایربگ جانبی

این کیسه ‌های هوا برای کاهش صدمات به سرنشینان در هنگام تصادف از بغل طراحی شده و در دو نوع هستند. نمونه اول آن ‌ها درون صندلی ‌ها قرار می ‌گیرد و در هنگام تصادف باز می‌ شوند. در اکثر خودروها شاهد قرارگیری این کیسه هوا در صندلی‌ های جلو هستیم. نوع دوم کیسه‌ های هوا در سراسر طول پنجره ‌ها نصب شده و هنگام تصادف از بغل و یا واژگون شدن خودرو، از سر و گردن سرنشینان محافظت می‌ کنند. همچنین ایربگ جانبی از پرتاب تکه‌ های ریز شیشه به سمت سرنشینان داخل خودرو در هنگام بروز تصادف ممانعت به عمل می آورد.

ایربگ زانویی

تا اینجای مقاله “انواع ایربگ” با یک سری از نکات آموزنده مربوط به کیسه هوا آشنا شدیم که در ادامه به شرح کوتاهی از ایربگ زانویی خواهیم پرداخت. ایربگ زانویی برای جلوگیری از آسیب به پاهای راننده توسعه یافته است. این نوع ایربگ معمولا در زیر فرمان قرار می ‌گیرد. از آن‌ جایی که کیسه هوا زانویی عملکرد مناسبی دارد، باعث جلوگیری از وارد شدن صدمات احتمالی می شود.

ایربگ پرده‌ای عقب

این نوع کیسه هوا در زمان تصادف از عقب خودرو برای محافظت از سر و گردن سرنشینان عقب طراحی شده است. این نوع ایربگ از طریق سنسور های نصب شده روی سپر عقب ضربه را دریافت کرده به سیستم حفاظتی دستور می دهد که کیسه‌ هوا پر از گاز شود و شدت ضربه را به سرنشین کاهش دهد.

ایربگ کمربند ایمنی

در اکثر تصادفات شدیدی که رخ می دهد امکان وارد شدن صدماتی به بدن سرنشینان وجود دارد. بدین منظور و به جهت کاستن از آسیب ‌های ناشی از فشار کمربند ایمنی، درون بعضی از کمربندها نوعی کیسه هوا جاسازی شده که در مقایسه با نمونه‌ های دیگر ابعاد کوچک‌ تری دارد. در واقع با افزایش سطح تماس، فشار وارد شده به سرنشین مخصوصا قفسه سینه را کاهش می ‌دهد.

ایربگ سانروف

بسیاری از خودروها به سانروف مجهز شد‌ه ‌اند. سانروف به علت جنس خود در مقایسه با فلز مقاومت کمتری دارد. بنابراین در زمان واژگونی خودرو می ‌تواند خطرات زیادی برای سرنشینان به همراه داشته باشد. کیسه هوا برای سانروف جهت جلوگیری از آسیب به سر و گردن سرنشینان است.

ایربگ عابر پیاده

حسگرهای عابر پیاده ای که روی سپر قرار دارد، تماس فیزیکی میان عابر و خودرو را دریافت و به سیستم‌ های حفاظتی آن ارسال کرده تا کیسه هوایی که تقریبا یک‌ سوم شیشه جلو و بخش ‌های عمودی فریم نگهدارنده آن را بپوشاند، در زمان تصادف با عابر پیاده از آسیب بیشتر به عابر پیاده جلوگیری می ‌کند.

ایربگ در چه ساعتی باز می شود

به منظور راهنمایی دقیق تر نسبت به کامل تر شدن مقاله انواع ایربگ، یک سری از توضیحات مربوط به کیسه هوای ماشین را در ادامه برایتان آورده ایم. ممکن است سوالات بسیاری از این قبیل برایتان پیش آید که نحوه باز شدن ایربگ به چه صورت است؟ یا اینکه چه زمانی ایربگ باز می شود؟ با ما همراه باشید تا به جواب این دسته از سوال ها برسید.

چه زمانی ایربگ خودرو باز می شود

جریان اصلی که از Sas Unit به سمت پرایمر داخل هدایت می شود، این روش را به همراه دارد که باعث ایجاد حرارت می شود. بدین صورت که گرمای حاصل موجب ایجاد جرقه و تولید آتش شده و حتی این مسئله را باعث می شود که آتش مزبور را به سرعت به درون مواد محترقه تولید کننده گاز انتشار دهد. در ادامه این جریان ارسالی، گاز حاصل از میان صفحات فیلتری برای کاهش دما و صدا می گذرد و کیسه هوا، کاور روی فرمان را پاره می کند. در صورتی که چنین مسئله ای رخ بدهد، کاور به سمت صورت سرنشین باز می شود تا جایی که با تخلیه گاز از سوراخ های ایربگ کیسه خالی می شود. بعد از گذشتن این مرحله، مقدار ضربه آن کاهش یافته و در نهایت فضای دید کافی برای راننده تامین می گردد.

چه زمانی ایربگ خودرو باز می شود

نحوه باز شدن ایربگ ماشین

تشخیص اینکه ایربگ به جه صورتی کار می کند، وظیفه مالک ماشین نیست. در واقع بیشتر ماشین ها دارای ایربگ و یک سیستم عیب یابی هستند، در صورتی که تمامی این ویژگی ها با اشکال رو به رو شود به شما اخطار خواهد داد. با روشن شدن خودرو، ممکن است برای چند لحظه چراغ SRS روشن شود و پس از اینکه عملیات عیب یابی به اتمام رسید، خاموش شود. اگر چراغ SRS به حالت روشن در آید یا اینکه روشن شود و دیگر خاموش نشود، این نتیجه را می رساند که مشکلی در سیستم خودرو به وجود آمده است. در خودروهای امروزی، وجود این سیستم ها نیاز به چک کردن ایربگ توسط افراد نمایندگی و مکانیک ندارد. شرکت های خودروسازی فورد، هوندا، مرسدس بنز، ولوو و موتورز این جمله را تایید کرده اند که ایربگ های این گروه از شرکت ها همیشگی بوده است. در صورتی که سیستم عیب یابی خودکار، نتواند مشکلی را تشخیص دهد نیازی به تعمیر و تعویض ایربگ ها ندارد.

اجزای ایربگ خودرو

با وجود آپشن های پیشرفته ای که امروزه بر روی خودروها نصب شده است، این امکان برای برخی از خودروسواران پیش آمده که بتوانند از کیسه هوای ماشین (ایربگ خودرو) به جای کمبربند ایمنی استفاده نمانند. ضمن اینکه از اجزای مختلفی در تشکیل آن بهره برده اند که عبارتند از: کیسه هوای راننده و سرنشین، چراغ هشدار دهنده، کلید های صندلی سرنشین، باد کننده آتشی، مشتعل ساز، حسگرهای ضربه و واحد کنترل الکتریکی.

آیا کیسه ایربگ قابل تعمیر است

با توجه به توضیحاتی که تا اینجای مقاله ایربگ ماشین داده شد، می توان به این نتیجه رسید که این وسیله ایمنی می تواند در رفع آسیب های احتمالی تا کمی محافظت نماید. از دیگر نکاتی که در ادامه مقاله می توان به بحث راجع به آن پرداخت، تعمیر و تعویض ایربگ خودرو است. چرا که با ایجاد احتراق و منفجر شدن کیسه ایربگ، این امکان وجود دارد که مانع از جمع شدن دوباره کیسه هوا شود. در اینجور مواقع بایستی نسبت به تعویض کیسه بزرگ اقدام نمایید. به منظور درک بهتر این موضوع، می توان این مثال را زد: تصور کنید با تعمیرگاهی رو به رو شدید که بدون تعویض ایربگ، تعمیر کیسه هوا را انجام دهد. اما باید در نظر داشته باشید که در چنین مراکزی که بدون تعویض ایربگ به تعمیر کیسه هوا می پردازند، مراجعه نکنید. بدین معنی که در این مراکز تنها پوسته فرمان یا داشبورد و یا هر جایی که کیسه هوا عمل کرده، تعویض می شود و در واقع بهتر است بگوییم که کیسه هوایی قرار داده نمی شود.
اما با این حال، قطعاتی در ماشین وجود دارند که پس از عمل کردن کیسه هوای خودرو قابل تعمیر کردن است. مثلا می توانید بدون نیاز به اینکه پوسته داشبورد را تعویض کنید، آن را تعمیر نمایید. البته باید این را در نظر گرفت که خودروهای داخلی هزینه تعمیر داشبورد نسبت به تعویض آن تفاوت زیادی ندارد. در چنین شرایطی بهتر است، نسبت به تعویض داشبورد با توجه به متریال ضعیف به کار رفته در خودروهای داخلی اقدام نمایید.

در صورتی که بخواهید در حفظ خطرات احتمالی از جانب خودرو تا حد زیادی مطمئن شوید، کافیست با نصب درست ایربگ ماشین در رفع این مشکل اقدام نمایید.

 

منبع: مجله پیو

  • گروه خبری : مقالات
  • کد خبر : 3859

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید