09128842523

سانروف چیست و چه تفاوتی با مونروف و سقف پانوراما دارد؟

  • 1401/05/24 - 12:54
  • تعداد بازدید: 719
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

سانروف چیست و چه تفاوتی با مونروف و سقف پانوراما دارد؟

کمپانی‌های خودروسازی برای هرچه جذاب‌تر نشان دادن محصولات خود، همواره در تلاش هستند. این قاعده از ابتدای صنعت خودروسازی با به‌کارگیری موتورهای قوی‌تر، ارائه بازده فنی بیشتر و اضافه‌کردن اجزای جدیدتر اجرا شد و در ادامه، با طراحی‌های متفاوت بدنه و کابین، استفاده از مواد اولیه باکیفیت در داخل و بیرون خودرو و تأمین رفاه هرچه بیشتر راننده و سرنشینان تکمیل شد.

به‌مرور آپشنال بودن خودروها امری عادی شد و خریداران و خودرودوستان به‌دنبال آپشن‌های خاص‌تر و متفاوت‌تر بودند. امروزه این روند تا جایی پیش رفته که خودروسازان در پی عرضه اتومبیل‌های خودران و متحول کردن و متنوع کردن آپشن‌ها و امکانات قدیمی‌تر هستند. یکی از این آپشن‌ها سان‌روف است که سال‌ها پیش به خودروهای لوکس اضافه شد و امروز بودنش در هر خودرویی عادی و معمول است. حالا شاهد تنوع در این آپشن و البته نمونه‌های مختلف آن هستیم. اکنون قصد داریم برایتان بگوییم سانروف چیست و چه انواعی دارد. درباره مونروف و سقف پانوراما هم مطالب جذابی برایتان آماده کرده‌ایم. با ما همراه باشید.

سانروف چیست و چه کاربردی دارد؟

لازم نیست که یک خودروباز قهار باشید تا نام سانروف برایتان آشنا باشد. اما اگر دقیق نمی‌دانید که سانروف چیست باید بگوییم سانروف یکی از امکانات رفاهی نه‌چندان جدید است که تا پیش از قرن ۲۱ در خودروهای مدرن، لوکس و خاص دیده می‌شد اما امروزه آن را در بسیاری خودروهای اقتصادی نیز شاهد هستیم.

در لغت به بخش متحرک سقف خودرو که حدود یک سوم مساحت کلی سقف را به خود اختصاص می‌دهد، سان‌روف گفته می‌شود. سانروف را به منظور جذب بیشتر نور، تغییر بهتر هوای کابین و امکان تماشای آسمان از داخل کابین خودروهای مسقف تعبیه می‌کنند. به این ترتیب سان‌روف را می‌توان پنلی شیشه‌ای، فلزی یا حتی پارچه‌ای دانست که روی سقف خودرو تعبیه می‌شود. این پنل به‌صورت خودکار یا دستی قابل‌تنظیم است. تنظیم سانروف در نمونه‌های مختلف به‌صورت‌های متفاوتی انجام می‌شود. در نمونه‌های خودکار تنظیمات سان‌روف توسط دکمه‌های مخصوص صورت می‌گیرد اما در مدل‌های دستی سرنشینان خود سان‌روف را تنظیم می‌کنند.

تاریخچه سانروف

استفاده از سانروف به شکل امروزی در خودروها، از اواسط قرن بیستم میلادی شروع شد. درواقع پیش از دهه ۱۹۴۰، خودروها ظاهری مانند آنچه امروز سدان نامیده می‌شود، نداشتند. تا سال‌ها تولیدات کمپانی‌های مختلف این صنعت با سقف‌های کاملا پارچه‌ای و جمع شونده، سقف‌های نیمه‌پارچه‌ای ثابت و جمع‌شونده یا سقف‌های فلزی ثابت و کامل تولید می‌شدند. پس از تولید خودروهای سدان به شکل امروزی، از دهه ۵۰ میلادی، نیاز به بخشی جمع‌شونده در سقف احساس شد. در این زمان تولیداتی با یک بخش برزنتی جمع‌شونده در سقف وارد بازار شدند که به‌دلیل عدم محافظت کابین در برابر بارش باران و نفوذ هوای بیرون چندان مورد استقبال قرار نگرفتند. در دهه هفتاد میلادی، کمپانی فورد، گروهی از خودروهای سدان خود را با سقف شیشه‌ای و ثابت و بخشی فلزی و تحرک در زیر آن سقف شیشه‌ای تولید کرد.

انواع سانروف

بعد از اینکه یاد گرفتیم سانروف چیست نوبت این است که با انواع آن آشنا شویم. سان‌روف از ابتدای ورود به خط تولید تاکنون تغییرات زیادی کرده است و امروزه تنوع زیادی دارد. تنوع مدل‌های مختلف سان‌روف را می‌توان در میزان باز و بسته شدن آن‌ها، نوع باز و بسته شدن‌شان و فرمی که در سقف تعبیه می‌شوند، دید. به این ترتیب سانروف به انواعی که در ادامه خواهد آمد تقسیم می‌شود:

۱. سان‌روف پاپ‌آپ

این نوع سانروف رو به بالا حرکت کرده و برای باز شدن از سقف کامل جدا می‌شود. باز کردن آن به‌صورت دستی صورت می‌گیرد و نمونه اتوماتیک ندارد. برای باز کردن آن، باید پنل سانروف را به‌سمت بالا حرکت داد.

۲. سانروف توکار

این مدل که  سانروف داخلی نیز نامیده می‌شود، هنگام جمع شدن به داخل سقف خودرو می‌رود. به این صورت که درون سقف این خودرو که به‌صورت استاندارد با ضخامت بیشتری نسبت به سقف‌های معمولی تولید می‌شوند، شکافی برای جای گرفتن بخش جمع‌شونده سقف در نظر گرفته می‌شود. سان‌روف هنگام جمع‌شدن مانند یک کشو داخل می‌رود. این نوع سانروف می‌تواند خودکار یا دستی باشد.

۳. سانروف اسپویلر

این نوع سانروف نیز از نمونه‌هایی است که پنل آن کامل باز نشده و تنها با زاویه‌ای مشخص به‌سمت بالا حرکت می‌کند. البته با این تفاوت که قسمت عقب آن متحرک و بخش جلویی ثابت است. سانروف اسپویلر معمولا خودکار است و در خودروهای سایز کوچک مانند مینی‌ها و هاچ‌بک‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۴. سانروف جمع شونده یا تاشو

این نوع سانروف که بزرگتر از انواع دیگر است، معمولا از جنس پارچه یا برزنت ساخته می‌شود. به این ترتیب که سقف خودرو معمولا از یک پوشش با این جنس است و هنگام استفاده از سانروف این سقف به‌صورت دستی یا خودکار کاملا جمع می‌شود.

۵. سانروف جداشونده

در این نوع سانروف، پنل کامل از سقف جدا می‌شود. استفاده از آن تنها زمانی اتفاق می‌افتد که استفاده از هیچ‌یک از انواع دیگر سانروف به‌دلیل طراحی خاص سقف امکان‌پذیر نباشد. مانند بوگاتی ویرون گرند اسپرت. این نوع سانروف را تنها در خودروهای گران‌قیمت شاهد هستیم.

۶. سانروف چشم‌انداز

این سانروف که پانورامیک نیز نامیده می‌شود، قسمت بزرگی از سقف را در بر می‌گیرد. پنل شیشه‌ای سانروف پانورامیک معمولا دو تکه است و باز و بسته شدن برای سرنشینان ردیف عقب و جلو به‌صورت مجزا انجام می‌شود. سانروف پانورامیک معمولا خودکار است.

۷. سانروف لندولت

این نوع سانروف در خودروهای تشریفاتی و لوکس مورد استفاده قرار می‌گیرد و سرنشینان ردیف عقب را ساپورت می‌کند. به این شکل که در ردیف جلو سقف کامل پوشیده و فلزی است و بخش عقب قابلیت جمع شدن دارد.

مونروف چیست و چه تفاوتی با سانروف دارد؟

تاریخچه ورود مونروف به خودروسازی از نظر زمانی با سانروف تفاوت چندانی ندارد. مونروف نیز از دهه ۷۰ میلادی وارد خط تولید فورد شد و سپس عمومیت پیدا کرد. مونروف درواقع یک پنل شیشه‌ای یا تلقی است که در سقف کار گذاشته می‌شود. بنابراین تفاوت این دو در جنس آن‌ها است. چرا که سانروف می‌تواند فلزی، پارچه‌ای و تیره باشد. لازم به ذکر است که مونروف را تنها از شیشه یا طلق روشن می‌سازند. مونروف نیز قابلیت باز شدن برای تهویه بهتر دارد اما نه به‌صورت کامل. بنابراین تفاوت دیگر این دو را باید در میزان باز و بسته شدنشان دید.

سقف پانوراما چیست؟

سقف پانوراما که از آپشن‌های جذاب و دوست داشتنی خودروهای لوکس محسوب می‌شود در واقع نمونه پیشرفته‌تر مونروف است. پانوراما در واقع پنلی شیشه‌ای است که از ابتدا تا انتهای خودرو کشیده می‌شود و سرنشینان ردیف عقب و جلو را کاملا از منظره آسمان بهره‌مند می‌کند. بنابراین اولین تفاوت پانوراما و مونروف در همین مساحت آن‌ها گنجانده می‌شود. مونروف تنها سرنشینان ردیف جلو را حمایت می‌کند و عموما سرنشینان ردیف عقب بهره‌ای از منظره آن نمی‌برند. بر همین اساس می‌توان پانوراما را به‌نوعی دو سانروف چسبیده به هم دانست. چیزی شبیه به سانروف چشم‌انداز یا پانورامیک بدون تیغه یا تیری که در وسط آن وجود دارد.

اما تفاوت عمده این سقف با مونروف در جنس شیشه مورد استفاده است. شیشه این سقف از جنس پلی‌کربنات است که به قطر ۵ سانتی‌متر طراحی می‌شود. پانوراما همچنین قابلیت این را دارد که علاوه‌بر اهدای نور بیرون و منظره جذاب آسمان به کابین و سرنشینان، تنها ۶۰٪ انرژی خورشید را به داخل خودرو وارد کند و ۱۰۰٪ از ورود اشعه UV به داخل خودرو جلوگیری نماید. سقف پانوراما نیز مانند سانروف و مونروف قابلیت باز و بسته شدن دارد و این قابلیت به دو صورت کامل و نیمه اجرا می‌شود. سقف پانوراما برخلاف تصور عمومی خطری برای راننده و سرنشینان ندارد چرا که طراحان برای ساخت سقف پانوراما از شیشه‌های سخت و بسیار ضخیم استفاده می‌کنند و در صورت چپ‌کردن خودرو هیچ آسیب و خطری برای سرنشینان خودرو ایجاد نمی‌کند.

مزایا و کاربردهای دو آپشن سانروف و پانوراما

۱. تهویه مطبوع طبیعی

این آپشن به راننده و سرنشینان امکان می‌دهد که هرگاه احساس کردند فضای کابین خودرو گرم و حالت دم کرده دارد، به‌راحتی سانروف را باز کرده و هوای کابین را تعدیل کنند. اگرچه به‌دلیل مقاومت در برابر باد، مصرف سوخت خودرو افزایش می‌یابد ولی مطمئنا ارزش نفس کشیدن در هوای آزاد را دارد.

۲. راه فرار اضطراری

در بیشتر تصادفات، درب‌های خودرو به‌سختی باز می‌شوند و عملا سرنشینان در خودرو حبس می‌شوند. اما خودروهای مجهز به آپشن سانروف پانوراما می‌توانند یک راه فرار برای سرنشینان خودرو فراهم کنند. سرنشینان به‌راحتی می‌توانند شیشه سانروف را باز کرده و از خودرو خارج شوند.

  • گروه خبری : مقالات
  • کد خبر : 3944

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید