09128842523

تفاوت خودرو هیبریدی و برقی چیست؟

  • 1400/07/12 - 10:09
  • تعداد بازدید: 1193
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

تفاوت خودرو هیبریدی و برقی چیست؟

خودرو هیبریدی به خودروهایی اطلاق می شود که دارای سیستمی از یک موتور بنزینی معمولی، موتور الکتریکی و یک باتری قابل شارژ می باشد که هر سه در یک خودرو جای گرفته اند.

تفاوت خودرو هیبریدی و برقی

خودرو هیبریدی چیست؟

کلمه هیبرید ( Hybrid) به معنای ترکیب دو عنصر متفاوت است. خودرو هیبریدی به چه نوع خودروهایی گفته می شود؟ خودرو هیبریدی به خودروهایی اطلاق می شود که دارای سیستمی از یک موتور بنزینی معمولی، موتور الکتریکی و یک باتری قابل شارژ می باشد که هر سه در یک خودرو جای گرفته اند و از آنجا که امروزه به دلیل قیمت بالای بنزین این خودروها بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند، باعث شده تا قیمت بیشتری را در بازار خودرو به خود اختصاص دهند.

این خودروها در 4 دسته تقسیم بندی می شوند:

پلاگین هیبریدی: اولین گروه که به وسیله سوکت های مخصوصی که به شارژ برقی متصل می شوند سوختگیری می کنند. این گروه از خودروها به صورت مستقل و ترکیبی از هر دو سوخت بنزینی و گازسوز انرژی خود را کسب می کنند. این گروه نسبت به سه نوع دیگر دارای مزایا و سازگاری های بیشتری است.

هیبریدی سری: اولین منبع سوخت این نوع از خودروهای هیبریدی انرژی الکتریکی است از اینرو میزان آلایندگی آنها بسیار کم است و در زمان اتمام سوخت الکتریکی خود از موتور احتراقی کمک می گیرند. سوخت این نوع از خودرو هیبریدی از سوخت های فسیلی است و نمی توان تنها به موتور الکتریکی آن برای حرکت اکتفا کرد.

هیبریدی ملایم: این سبک از خودروهای هیبریدی جذاب و محدود هستند. زیرا خودروهای سوپر اسپرت این قابلیت را دارا می باشند. به عنوان نمونه خودروی فراری در این گروه از خودروهای هیبریدی قرار می گیرد.

تویوتا پریوس: این گروه از خودروها که از بازار ژاپن وارد بازارهای ایران شده است و توانسته اند به خوبی بدرخشند.

تولید خودرو هیبریدی برای اولین بار توسط کمپانی تویوتا به تولید انبوه رسید و شرکت های سازنده دیگر هم پس از اینکه مورد استقبال قرار گرفت به تولید انواع آن پرداختند و سبب شد تا این تکنولوژی هر روز تحولات بیشتری را تجربه کند.

خودروهای هیبریدی

خودرو هیبریدی صدای بسیار کمی دارند به صورتی که حتی در زمان روشن بودن خودرو به سختی می توان متوجه روشن بودن آن شد. دلیل آنهم به خاطر این است که زمان روشن شدن خودرو موتور بنزینی فعال نیست و موتور برقی سبب استارت و حرکت خودرو می باشد.

خودروهای هیبریدی همچنین عملکرد موثری در تردد شهری دارند چرا که قابلیت تغییر وضعیت در نوع سوخت خودرو بسیار حائز اهمیت است.

خودرو هیبریدی صدای بسیار کمی دارند به صورتی که حتی در زمان روشن بودن خودرو به سختی می توان متوجه روشن بودن آن شد. دلیل آنهم به خاطر این است که زمان روشن شدن خودرو موتور بنزینی فعال نیست و موتور برقی سبب استارت و حرکت خودرو می باشد.

خودروهای هیبریدی همچنین عملکرد موثری در تردد شهری دارند چرا که قابلیت تغییر وضعیت در نوع سوخت خودرو بسیار حائز اهمیت است.

طرز کار خودروهای هیبریدی:

یکی از سوالات متداول در خصوص چگونگی طرز کار خودروهای هیبریدی است؟ در ادامه مقاله به این مقوله مهم خواهیم پرداخت.

خودروهای هیبریدی برای تامین انرژی از دو یا چند منبع بهره می برند و از سوخت هایی مانند گازهای پروپان، سی ان جی، هیدروژن و حتی انرژی خورشید برای حرکت استفاده می کنند. البته به این بدان معنا نیست که پس از اتمام یک سوخت به سراغ سوخت دیگری می رود بلکه این سیستم قابلیت این را دارا می باشد که در هر زمانی بر حسب نیاز نوع سوخت جایگزین دیگری می شود.

البته نوع تکنولوژی که در این نوع از خودروها استفاده می شود بستگی به شرکت سازنده دارد و با یکدیگر متفاوت است. از مزایای این خودرو کاهش در مصرف سوخت است و همچنین کاهش آلایندگی محیط زیست از اینرو به خودروهای دوستدار طبیعت یا خودرو سبز هم شهرت یافته اند.

در این نوع خودروها موتور بنزینی نسبت به دیگر خودروها کوچکتر است یعنی سوخت بنزینی آن کم می باشد و تنها برای شتاب گرفتن خودرو در سربالایی ها به کمک موتور برقی خودرو می آید.

طرز کار خودروهای هیبریدی در برخی از به وسیله موتور احتراقی و انرژی حاصل از آن شارژ می شود و در برخی دیگر انرژی مورد نیاز خود را از راه جذب انرژی از ترمز خودرو  فراهم می کند.

خودروهای هیبریدی

برخی دیگر از انواع خودرو هیبریدی از درگاه های برق مخصوص شارژ می شوند و در نوعی دیگر از آنها انرژی جنبشی که در زمان ترمزگیری هدر رفته است را به صورت الکتریسیته در باتری ذخیره می کند و سپس مورد استفاده قرار می گیرد. در این مدل، موتور بنزینی در زمان پارک یا توقف خودرو در ترافیک و یا پشت چراغ قرمز موتور خاموش شده و موتور الکتریکی فعال شده در نتیجه منجر به مصرف سوخت کمتر و کاهش آلایندگی می شود. تغییری که در نوع سوخت و انرژی این مدل از خودرو صورت می گیرد کاملا هوشمندانه بوده و مستقیما توسط کامپیوتر مرکزی کنترل و اجرا می شود.

خودرو هیبریدی قابلیت استارت موتور بنزینی را بدون نیاز به موتور شروع کننده دارا می باشند به همین دلیل قادر به خاموش کردن موتور به صورت یکنواخت برای روشن کردن، توقف و حتی بعد از آزاد شدن پدال ترمز می باشند که با این تکنولوژی پیشرفته از اتلاف سوخت جلوگیری می کند.

تفاوت خودرو هیبریدی و برقی چیست؟

اگر کنجکاو هستید که بدانید تفاوت خودرو هیبریدی و برقی چیست؟ با ادامه مقاله با ما همراه باشید.

خودروهای هیبریدی و برقی از چند جنبه تفاوت های فاحشی با یکدیگر دارند. تفاوت در قسمت ظاهری که شامل رنگ و لوگوی آنها می باشد به طور مثال در خودروی هیبریدی تویوتا و لکسوس لوگوی آنها به رنگ آبی و در جلو و عقب خودرو مشاهده می شود و در خودروهای بنزینی لوگوی آنها دارای پس زمینه مشکی می باشد. همچنین عبارت Hibrid در قسمتی از خودرو هیبریدی حک شده است. تفاوت دیگر در مورد نوع سوخت می باشد که خودروهای هیبریدی سوخت ترکیبی دارند که سبب کاهش مصرف سوخت و همچنین کاهش آلایندگی می شود اما خودروهای برقی چنین امکانی را ندارند و تنها به یک نوع سوخت مجهز می باشند که در صورت اتمام آن نیاز است تا با استفاده از ایستگاه های مخصوص و البته محدود مجدد شارز شوند. خودروهای برقی هیچ آلودگی زیست محیطی و گلخانه ای را به وجود نمی آورد و باتری آن با یک بار شارژ حدود 250 کیلومتر را طی می کند.

خودروهای برقی

فرق خودرو هیبریدی و بنزینی:

اگر بخواهیم به فرق میان خودرو هیبریدی و بنزینی بپردازیم باید گفت که خودرو هیبریدی از چند منبع سوخت تغذیه می کنند که این باعث می شود تا در مصرف سوخت صرفه جویی شده و کمک می کند تا آلاینده های کمتری وارد محیط زیست شود.  اما خودروی بنزینی تنها مصرف سوخت بنزینی دارد که مصرف بالایی دارد و همچنین آلاینده های بسیاری را وارد محیط زیست می کند.

از موارد دیگری که می توان به فرق خودرو هیبریدی و بنزینی اشاره کرد این است که در خودروهای هیبریدی موتورها وقتی موتور الکتریکی آنها با سرعت آهسته می چرخد قدرت بالایی تولید می کنند اما این عملکرد در خودروهای بنزینی کاملا  برعکس می باشد و زمانی که در بالاترین سطح چرخش باشند بیشترین شتاب و قدرت را دارند.

خودروهای هیبریدی در ایران:

پس از بررسی خودروهای هیبریدی در ایران نسبت به خودروهای برقی و بنزینی و چگونگی عملکرد هر کدام باید بدانیم در ایران کدام خودروهای وارداتی از سیستم هیبریدی حمایت می کنند. در لیست خودروهای هیبریدی در ایران بدون شک باید ابتدا نام تویوتا CHR را بر زبان آورد چرا که کمپانی تویوتا اولین شرکتی بود که به صورت انبوه به تولید خودرو هیبریدی اقدام کرد و این خودرو تنها کراس اوور کوچک در بازار خودرو کشور است که مجهز به پیشرانه هیبریدی است. سپس می توان از تویوتا کمری XLE که یکی از محبوب ترین و پرفروش ترین خودروهای موجود در ایران است، نام برد ، تویوتا کمری SE دومین خودروی تویوتا که مجهز به پیشرانه هیبریدی شده است، لکسوس NXH300H که یکی از قدرتمندترین خودروهای شاسی بلند 7 نفره فول سایز ژاپنی است که محبوبیت خاصی از نظر ویژگی های ظاهری و فنی برخوردار است، تویوتا پریوس که سالها عنوان یکی از پاک ترین خودروهای هیبریدی جهان را یدک می کشد، لکسوس CT200H، هیوندای سوناتا هیبرید،کیا اپتیما که فروش خوبی را در ایران تجربه کرد و ب ام دبلیو i8 که خودروی محبوب کمپانی آلمانی است و موفق ترین خودرو هیبریدی کمپانی باواریان می باشد و در سال 2020 تولید آن متوقف شد؛ اشاره کرد.

ساختار فنی خودروهای هیبریدی

مدت زمان شارژ خودرو هیبریدی:

هماهنگونه که قبلا گفته شد خودرو هیبریدی دارای دو یا چند منبع تغذیه برای سوخت است همین امر باعث می شود تا در مدل های مختلف آن، مدت زمان شارژ خودرو هیبریدی متفاوت باشد. باتری خودرو هیبریدی از نوع لیتیوم – یون می باشند که باید توجه داشت در صورتی که از آنها استفاده نشود باتری خودرو خالی می شود. خودروسازان عنوان کرده اند که عمر باتری خودرو هیبریدی حداقل پنج سال است اما با توجه به اینکه 70 درصد از ظرفیت اصلی باتری خودرو قبل از پنج سال تمام می شود شما می توانید 8 تا 10 سال از باتری اصلی این خودرو بهره ببرید.

باتری های خودروهای هیبریدی توسط یک پریز سه شاخه برق و شارژر 120 ولتی تامین می شود که مدت زمان شارژ خودرو هیبریدی 20 ساعت می باشد.

همین زمان برای خودرو هیبریدی پلاگین حدود 240 ولت با مدت زمان 8 الی 12 ساعت با کاهش روبرو است.

اما خودروهای برقی از آنجا که دارای یک منبع تغذیه سوخت آنهم از نوع برق می باشند دارای شارژ 480 ولت با مدت زمان کمتر از 30 دقیقه حدود 80 درصد شارژ خواهد شد.

مصرف سوخت خودروهای هیبریدی:

سوخت خودروهای هیبریدی ترکیبی است و شامل: گازهای پروپان، سی ان جی، هیدروژن یا انرژی خورشید می باشد. به دلیل سوخت ترکیبی مصرف سوخت خودروهای هیبریدی کم است. نکته قابل توجهی در مورد تعیین مصرف سوخت خودروهای هیبریدی وجود دارد این است که به دلیل ترکیبی بودن نوع سوخت آن دقیقا قابل اندازه گیری نمی باشد.

مصرف سوخت خودروهای هیبریدی

 

 

منبع: ماشین نو

 

  • گروه خبری : مقالات
  • کد خبر : 3823

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید